Ik ben Theo Pieter de Jong. Sinds 2 oktober 2016 ben ik predikant in de Beatrixkerk. Daarvoor werkte ik 6 jaar als predikant in Stadskanaal. Mensen vragen me regelmatig waarom ik dominee geworden ben. Dat blijft een lastige vraag. Ik weet het niet precies. Maar soms moet ik dan denken aan het polsbandje waar ik als jongere jaren mee rondgelopen heb. Op dat polsbandje stond ‘W.W.J.D.? ’. Dat stond voor  ‘What would Jesus do?’. Ik droeg dat bandje om mijzelf er steeds aan te herinneren dat ik als het ware met Jezus’ ogen naar deze wereld wilde kijken, en op dié manier mijn keuzes wilde maken. Super idealistisch natuurlijk. En daar is niks mis mee. Deze wereld lijdt eerder aan een gebrek aan idealen dan aan te hoge idealen, denk ik wel eens…  Maar dat ‘What would Jesus do’ is ook wel een wat een hóóg ideaal…  Want wie zou durven beweren dat hij Jezus hélemaal kent? Ik heb gaandeweg geleerd dat het meest gezonde geloof juist steeds weer onze oude vooronderstellingen en denkbeelden onderuit schopt of op z’n minst kritisch bevraagt… Hoe dan ook, de afkorting van dat WWJD-bandje ben ik in de loop van mijn studiejaren daarom steeds meer ánders gaan uitleggen: ‘Waarom word je dominee’? 
Goeie vraag… Waarom zou je in deze tijd nog dominee willen worden? Het is namelijk lang niet altijd makkelijk of dankbaar werk. Maar ik zou niet anders meer willen. Het is zo gelopen in mijn leven (via een omweggetje) en ik ben er dankbaar voor. Ik hou van God en ik hou van mensen – en blijf de Bijbel een inspirerend boek vinden. En juist die drie zaken komen in het werk van dominee op mooie manier samen.
Samen met de gemeente in en rondom de Beatrixkerk hoop ik dat we op heel praktische manier steeds weer gehoor kunnen geven aan Jezus’ roepstem om Hem hier en nu te volgen. Gemeente van Christus zijn in deze wereld is een spannend en dynamisch gebeuren. “God liefhebben boven alles en onze naaste als onszelf” is echt een uitdaging (over hoge idealen gesproken…!). Tegelijk hoeft dat ook helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Liefhebben is namelijk vooral praktisch dienstbaar leven. En in zo’n gemeente die gekenmerkt wordt door dienstbaarheid kunnen oude en jonge mensen zich thuis voelen. Welkom bij God en welkom bij elkaar. Daar zet ik me graag voor in.


En u? Jij? Waar zet jij je graag voor in?
Bel of mail me eens!
ds. Theo Pieter de Jong
0318 30 91 91
dominee@beatrixkerk.nl